RSMC

WELCOME TO RSMC PLEASE SIGN IN TO EXPLORE MORE INFORMATIONS..HAVE A NICE DAY..
by : admin
RSMC

WWW.REDSUNMOTORCLUB.COM


  selesema babi

  Share
  avatar
  dk
  Great Supporter
  Great Supporter

  Female
  Number of posts : 758
  Age : 33
  Location : putatan
  Stars : 3769
  Reputation : 2
  Registration date : 2008-10-28

  waghh selesema babi

  Post by dk on Wed Apr 29, 2009 3:31 pm

  SELESEMA BABI (SWINE INFLUENZA)

  Soalan-soalan Lazim

  1. Apakah Selesema Babi?
  pig
  Selesema Babi adalah penyakit respiratori akut yang berjangkit daripada babi dan disebabkan oleh virus influenza A.
  Di kalangan babi, virus ini tersebar melalui titisan air dan hubungan secara langsung atau tidak langsung. Ia juga boleh tersebar melalui babi yang asimptomatik (tidak mempunyai sebarang gejala penyakit tetapi membawa virus Selesema Babi).

  2. Berapakah subtypes (jenis) Virus Selesema Babi yang wujud?
  pig
  Virus Selesema Babi sentiasa berubah seperti virus influenza yang lain. Terdapat 4 subtypes utama virus influenza A yang diasingkan daripada haiwan ini iaitu H1N1 (virus yang biasa ditemui pada babi), H1N2, H3N1 dan H3N2. Babi boleh dijangkiti virus Avian Influenza (Selesema Burung), virus influenza bermusim manusia, serta virus Swine Influenza (Selesema Babi).
  Babi boleh dijangkiti lebih daripada satu jenis virus pada satu masa. Ini menyebabkan gen virus tersebut bercampur dan menghasilkan virus influenza yang mengandungi gen daripada pelbagai sumber, dikenali sebagai virus yang bercampur (reassortant).
  Walaupun virus Selesema Babi pada kebiasaannya adalah spesis yang spesifik dan hanya menjangkiti babi, namun, virus ini boleh menyebabkan penyakit di kalangan manusia.
  Terbaru, virus influenza yang diasingkan daripada babi telah dikenal pasti sebagai virus H1N1.

  3. Di manakah kes jangkitan terhadap manusia pernah terjadi?
  pig
  Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menerima laporan kes Selesema Babi dari Amerika Syarikat dan Sepanyol.

  4. Apakah tanda dan gejala Selesema Babi pada manusia?
  pig
  Tanda dan gejala Selesema Babi pada manusia adalah serupa dengan gejala selesema manusia termasuk demam, batuk, sakit tekak, sakit-sakit badan, sakit kepala serta badan berasa sejuk dan lesu.
  Terdapat juga sesetengah kes yang mengalami cirit birit dan muntah.

  5. Adakah babi dan produknya selamat untuk dimakan?
  pig
  Ya. Tiada bukti mengaitkan Selesema Babi boleh dipindahkan melalui makanan sekiranya daging atau produk babi disediakan atau dimasak secara betul. Virus Selesema Babi boleh dihapuskan dengan suhu masakan 160°F/70°C, sejajar dengan panduan am bagi menyediakan daging babi dan daging lain.

  6. Bagaimana manusia boleh dijangkiti? pig
  Manusia selalunya dijangkiti Selesema Babi melalui hubungan langsung dengan babi atau persekitaran yang dijangkiti virus Selesema Babi. Terdapat juga kes di mana manusia yang dijangkiti tidak mempunyai sejarah hubungan secara langsung dengan haiwan ini atau persekitarannya. Jangkitan manusia kepada manusia yang telah dilaporkan adalah terhad kepada hubungan secara langsung.

  7. Adakah terdapat vaksin bagi melindungi manusia daripada jangkitan Selesema Babi?
  pig
  Tiada. Vaksin influenza bermusim yang dihasilkan mengikut cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia tidak mengandungi virus Selesema Babi. Tidak juga diketahui sama ada vaksin bermusim boleh menyediakan perlindungan silang bagi mencegah jangkitan virus Selesema Babi.

  8. Apakah rawatan bagi Selesema Babi?
  pig
  Kebanyakkan kes Selesema Babi yang dilaporkan sebelum ini pulih sepenuhnya daripada penyakit itu tanpa memerlukan rawatan dan antiviral.

  9. Berapakah tempoh masa jangkitan Selesema Babi daripada manusia kepada manusia yang lain?
  pig
  Mereka yang dijangkiti virus Selesema Babi boleh menyebarkan penyakit ini selagi mereka mempunyai gejala penyakit dan boleh berlanjutan selama 7 hari daripada tarikh mendapat jangkitan (onset).
  Kanak-kanak, terutamanya yang masih kecil, berpotensi menyebarkan penyakit ini pada tempoh yang lebih panjang.

  10. Apa yang boleh dilakukan untuk melindungi diri anda daripada sakit?
  pig
  Elakkan penyebaran kuman penyebab penyakit respiratori seperti selesema.
  Ambil langkah-langkah berikut:
  􀂃
  Jika anda batuk atau bersin:
  -
  Lindungi hidung dan mulut anda dengan tisu atau sapu tangan
  -
  Buang tisu yang telah digunakan di bakul sampah
  -
  Basuh tangan dengan sabun dan air bersih
  􀂃
  Amalkan kebersihan diri. Basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air, terutamanya selepas anda batuk. Pembersih tangan berasaskan alkohol sangat berkesan.
  􀂃
  Cuba elakkan berhubung rapat dengan mereka yang sakit.
  􀂃
  Jika anda sakit kerana selesema, duduk di rumah dan hadkan hubungan dengan orang lain bagi memastikan anda tidak menjangkiti mereka.
  􀂃
  Elakkan daripada menyentuh mata, hidung atau mulut anda.
  􀂃
  Segera dapatkan rawatan di kemudahan kesihatan berdekatan sekiranya anda mengalami tanda dan gejala penyakit setelah pulang dari negara atau kawasan yang dijangkiti Selesema Babi.

  Bagi maklumat lanjut, sila hubungi Bilik Gerakan CPRC Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia di talian 03–8881 0200 / 03-8881 0300 atau e-mel ke cprc@moh.gov.my
  27 April 2009
  pig
  avatar
  bod_supersperm
  Drifter RSMC
  Drifter RSMC

  Male
  Number of posts : 2717
  Age : 37
  Location : Lintas/Luyang
  Stars : 5962
  Reputation : 16
  Registration date : 2008-10-24

  waghh Re: selesema babi

  Post by bod_supersperm on Fri Jul 24, 2009 11:13 am

  Wabak Influenza A H1N1(Selsema ****)-Apa yg perlu anda tahu?

  Posted 05-06-2009 at 11:39 PM by teknosains  Wabak Influenza A H1N1(Selsema ****)-Apa yg perlu anda tahu?


  1. Apakah Influenza A H1N1?

  Influenza A H1N1 adalah penyakit respiratori akut yang berjangkit di kalangan **** dan disebabkan oleh virus influenza A.

  Di kalangan ****, virus ini tersebar melalui titisan air pernafasan dan hubungan secara langsung atau tidak langsung. Ia juga boleh tersebar melalui **** yang asimptomatik (tidak mempunyai sebarang gejala penyakit tetapi membawa virus Influenza A H1N1).


  2. Berapakah subtypes (jenis) Virus Influenza A yang wujud?

  Virus Influenza A H1N1 sentiasa berubah seperti virus influenza yang lain. Terdapat 4 subtypes utama virus influenza A iaitu H1N1 (virus yang biasa ditemui pada ****), H1N2, H3N1 dan H3N2. **** boleh dijangkiti virus Avian Influenza (Selesema Burung), virus influenza bermusim manusia, serta virus Swine Influenza (Influenza A H1N1).

  **** boleh dijangkiti lebih daripada satu jenis virus pada satu masa. Ini menyebabkan gen virus tersebut bercampur dan menghasilkan virus influenza yang mengandungi gen daripada pelbagai sumber, dikenali sebagai virus yang bercampur (reassortant) .

  Walaupun virus Influenza A H1N1 pada kebiasaannya adalah spesis yang spesifik dan hanya menjangkiti ****, namun virus ini boleh menjangkiti manusia.

  Virus influenza yang dijumpai pada **** pada masa kini adalah virus H1N1.


  Imej Elektron Virus Influenza A H1N1


  3. Di manakah kes jangkitan terhadap manusia pernah terjadi?

  Sejak pelaksanaan Peraturan Kesihatan Antarabangsa (IHR) pada 2007, Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah melaporkan kes Influenza A H1N1 dari Amerika Syarikat dan Sepanyol.

  Pada masa ini negara-negara yang terjejas dengan kes Influenza A H1N1 adalah Mexico, Amerika Syarikat dan Kanada. Untuk maklumat terkini tentang negara-negara yang terjejas, sila rujuk laman web www.moh.gov.my


  4. Apakah tanda dan gejala Influenza A H1N1 pada manusia ?

  Tanda dan gejala Influenza A H1N1 pada manusia adalah serupa dengan gejala selesema manusia termasuk demam, batuk, sakit tekak, sakit-sakit badan, sakit kepala serta badan berasa sejuk dan lesu.

  Terdapat juga sesetengah kes yang mengalami cirit birit dan muntah.


  5. Adakah **** dan produknya selamat untuk dimakan?

  Ya. Tiada bukti mengaitkan Influenza A H1N1 boleh dipindahkan melalui makanan sekiranya daging atau produk **** disediakan atau dimasak secara betul. Virus Influenza A H1N1 boleh dihapuskan dengan suhu masakan 160 ° F/70 ° C, sejajar dengan panduan am bagi menyediakan daging **** dan daging lain.


  6. Bagaimana manusia boleh dijangkiti?

  Manusia selalunya dijangkiti Influenza A H1N1 melalui hubungan langsung dengan **** atau persekitaran yang dijangkiti virus Influenza A H1N1. Terdapat kes di mana manusia yang dijangkiti tidak mempunyai sejarah hubungan secara langsung dengan haiwan ini atau persekitarannya. Jangkitan manusia kepada manusia yang telah dilaporkan adalah terhad kepada hubungan rapat di kalangan manusia dan di dalam kumpulan-kumpulan kecil.


  7. Adakah terdapat vaksin bagi melindungi manusia daripada jangkitan Influenza A H1N1 ?

  Tidak ada. Vaksin influenza bermusim yang dihasilkan mengikut cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia tidak mengandungi virus Influenza A H1N1. Tidak juga diketahui sama ada vaksin bermusim boleh mencegah jangkitan virus Influenza A H1N1 yang berlaku sekarang.

  Walaubagaimanapun, dilapor terdapat sebuah syarikat farmaseutikal yang sedang membangunkan vaksin Influenza A untuk manusia yang dijangka akan berada di pasaran 6 bulan lagi.


  8. Apakah rawatan bagi Influenza A H1N1?

  Kebanyakan kes Influenza A H1N1 yang dilaporkan sebelum ini pulih sepenuhnya daripada penyakit itu tanpa memerlukan rawatan dan antiviral. Bagi kes yang lebih kritikal, WHO ada mencadangkan ubat antiviral oseltamivir (Tamiflu) dan zanamivir (Relenza) digunakan untuk rawatan Influenza A H1N1.


  9. Berapakah tempoh masa jangkitan Influenza A H1N1 daripada manusia kepada manusia yang lain ?

  Mereka yang dijangkiti virus Influenza A H1N1 boleh menyebarkan penyakit ini selagi mereka mempunyai gejala penyakit dan boleh berlanjutan selama 7 hari daripada tarikh mendapat jangkitan (onset) .

  Kanak-kanak, terutamanya yang masih kecil, berpotensi menyebarkan penyakit ini pada tempoh yang lebih panjang.


  10. Apa yang boleh dilakukan untuk melindungi diri anda daripada sakit?

  Elakkan penyebaran kuman Influenza A dengan mengambil langkah-langkah berikut:

  • Jika anda batuk atau bersin:

  • Tutup hidung dan mulut anda dengan tisu atau sapu tangan

  • Buang tisu yang telah digunakan di bakul sampah

  • Basuh tangan dengan sabun dan air bersih

  • Amalkan kebersihan diri. Basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air, terutamanya selepas anda batuk. Pembersih tangan berasaskan alkohol juga boleh digunakan.

  • Elakkan berhubung rapat dengan mereka yang sakit.

  • Jika anda sakit kerana selesema, duduk di rumah dan hadkan hubungan dengan orang lain bagi memastikan anda tidak menjangkiti mereka. Elakkan daripada menyentuh mata, hidung atau mulut anda.

  • Segera dapatkan rawatan di kemudahan kesihatan berdekatan sekiranya anda mengalami tanda dan gejala penyakit ini setelah pulang dari negara atau kawasan yang dijangkiti Influenza A H1N1.


  lindungi diri anda di tempat berisiko tinggi seperti di tempat awam

  .............................. .............................. .................


  *************************************


  http://www.membakut.info
  http://revsoc.forumotion.com

   Current date/time is Mon Oct 22, 2018 7:04 am